Megnyílt a 19. FeHoVa

2012. február 17., péntek

Történelmi jelentőségű megállapodás született a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat között, melyet a szakterületek állami és civil képviselői is elfogadtak ? mondta megnyitó beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes a 19. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon, a Hungexpo területén.

A Magyar Természetvédők és a Vadgazdálkodók között született megállapodás összehangolja a két ágazat munkáját és megnyitja az együttműködés új lehetőségeit.

A vadászható fajok körét, az apróvadfajok vadászati idényét, valamint az egyes trófeák behozatalát érintő megállapodás előkészítésénél a tárca kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az egyezmény mindkét ágazat számára előnyös megoldásokat tartalmazzon? ezt már Fazekas Sándor hangsúlyozta a köszöntőjében. A minisztérium a megállapodás végrehajtásához szükséges jogi, pénzügyi és intézményi keretek megteremtésével biztosítja, hogy a vadállomány, illetve a védett fajok élőhelye háborítatlanul fennmaradjon, ugyanakkor megakadályozza az élőhelyek széttöredezését, felaprózódását is. A tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a támogatási rendszereket, például az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseket úgy alakítják ki, hogy kedvezzenek a természetes és természet közeli élőhelyek fennmaradásának, helyreállításának, és újak létrehozásának.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban tavaly szeptemberben kezdődött el az a munka, mely előkészítette a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazatot érintő történelmi jelentőségű megállapodást. A szerződést a két szakterület állami és civil képviselői is elfogadták.

A megállapodás előkészítésénél mindenki egyetértett abban, hogy mind a vadgazdálkodási, mind természetvédelmi célok megvalósításához nélkülözhetetlen a két szakterület kölcsönös együttműködése. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan döntés szülessen a vadászható fajok köréről és a vadászati idényekről, melyet mindkét fél el tud fogadni.

A megállapodás előkészítésében részt vettek a tárca természetvédelemért, illetve vadászati kérdésekért felelős főosztályai, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a WWF Magyarország, valamint az érintett fajok kutatásával foglalkozó egyetemek, a Szent István Egyetem, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem képviselői is. A szakmai grémiumot a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek képviselői is segítették. A szervezetek vezetői ma aláírásukkal látták el a megállapodást.

A dokumentum értelmében továbbra is védett faj marad az egerészölyv, a barna rétihéja, a héja, a holló és a nyuszt, és természetvédelmi oltalom alá kerül a menyét. A fajok védettségének fenntartásával kapcsolatban fennálló nézetkülönbséget tudományos módszerekre alapozva szükséges feloldani. Lépni kell a rókaállomány erőteljes csökkenése, valamint az élőhelyek megőrzését szolgáló beavatkozások mihamarabbi elkezdése érdekében. Fontos feladat lesz az esetleges károkozások megelőzésének alternatív módszereit is megvizsgálni, hiszen a fő cél az apróvad állomány növelése, nem pedig a védett ragadozók létszámának csökkentése.

Hasonlóképpen védett faj marad a fürj, a vadgerle és a fenyőrigó is, viszont a jövőben lesz lehetőség a túlszaporodott állományú nyári lúd vadászatára.

Jó hír a vadászoknak az is, hogy lényegesen egyszerűsödnek a trófeák behozatalára vonatkozó szabályok.

Az idei fegyver, vadász, és horgász seregszemlén hazánkkal együtt 14 ország 200 kiállítója vesz részt. Közel 12 ezer négyzetméteren mutatják be termékeiket a kiállítók.

FeHoVa évek óta a HUNGEXPO sikerkiállításai között szerepel, s mára komoly nemzetközi hírnévre tett szert. Tavaly negyvenezer látogató kereste fel a HUNGEXPO területén a több mint 10 ezer négyzetméteren megvalósult kiállítást.

Az elmaradhatatlan események között szerepelnek a trófeakiállítások. Ebben az évben az Észak-Amerika vadvilágát és Magyarország megyéinek büszkeségeit, 100 magyar nagyvadat bemutató trófeakiállítás, valamint a Világ Szarvasai gyűjtemény harminc példányát tekinthetik meg a nézők az ?A" pavilonban. A kiállítások anyagát a CIC Nemzetközi Vadvédelmi Tanács közbenjárásával, a Nimród Vadászújság, valamint a megyei vadászkamarák és vadászszövetségek segítségével gyűjtötték össze a szakemberek.

Ugyancsak nagy érdeklődére tarthat számot a nemzetközi szarvasbőgést imitáló verseny, a solymász és vadászkutyás bemutatók, a lőfegyveres és íjász gyakorlatok.

Tavaly először Európa legnagyobb mobil akváriumát is megcsodálhatta a közönség, s ebben az évben ismét itt látható Portugáliából a 22 ezer literes átlátszó falú medence.

A sport bemutatók is a FeHoVa legutóbbi újdonságai közé tartoznak. A kiállítás közönsége az Eleven Open nemzetközi íjász verseny résztvevőinek szurkolhat, de lesz airsoft verseny, koronglövészeti és lézeres fegyverbemutató is. A vadászok színpadán természetfilmek és élménybeszámolók, a szabadban kutyás versenyek várják a nagyérdeműt. A horgászok színpadán olyan szakmai hírességek is fellépnek, mint Döme Gábor, Walter Tamás, vagy a külföldiek közül Andi Veltkamp, Ross Honey.

A kiállításhoz ebben az évben I. FeHoVa Winter Dog Show elnevezéssel CAC és CACIB minősítésű, nagyszabású nemzetközi kutyakiállítás is kapcsolódik.