Sikerrel zárt a CONSTRUMA kiállítási csokor

2018. április 15., vasárnap

A CONSTRUMA otthonteremtési csokor több mint 44.000 bruttó négyzetméteren, 14 ország közel 600 kiállítójával több mint 46.000 szakmai és építkezésben érdekelt résztvevőt vonzott a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba.

Egy bővülő iparág

2017-ben az építőipar adta a magyar GDP bővülésének több mint egy ötödét, ráadásul a szektor csaknem 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest – mondta a kiállítás megnyitóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy az építőiparban a foglalkoztatottak száma mára meghaladta a 300 ezret, és az ágazat teljesítménye idén elérheti a 3000 milliárd forintot.

Dinamikus növekedési pályára állt a hazai lakáspiac is – hangzott el az újHÁZ Centrum Trendriport tanulmányának bemutatóján. A kormány intézkedéseinek köszönhetően 2016-ban indult meg a tömeges vállalkozói lakásépítés, 2017-re pedig a lakásforgalom ismét közelít a válság előtti szinthez. A kialakuló árversenyt azonban negatívan befolyásolja az alapanyag költségek emelkedése és munkaerőhiány. Utóbbival több konferencia és kerekasztal beszélgetés is foglalkozott a CONSTRUMA első három szakmai napján.

Szakember kerestetik

A HUNGEXPO eltökélt támogatója a magyar szakképzésnek. Ezúttal a Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal közösen rendezte meg a kiállításon a

SZAKMALANDIA című, három napos szakmai programsorozatát, amelynek nagy sikere volt a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a szakképzett munkaerőt igénylő munkáltatók között. A programon a Centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozott be. A látogatók nagy számban vettek részt az első ízben megrendezett Szakmák Éjszakáján.

Ugyancsak elsősorban az iparág munkaerő helyzetével foglalkozott a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, a BKSzC és a BKIK által szervezett Fától a bútorig – a faipar napja című rendezvény. A fa- és bútoriparban érdekelt cégek személyes találkozókon mutatták be álláslehetőségeiket a fiatal munkavállalóknak.

Újdonság volt az építőipari munkaerő hiánnyal foglalkozó, Erőforrás hatékonyság az építőiparban című beszélgetés, amelyet a FISSAC 2020 projekt részeként rendeztek.

A CONSTRUMA Kert kiállításon tartották a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét (az Euroskills elnevezésű nemzetközi verseny főpróbáját) is. A verseny a kiállítás ideje alatt, a látogatók előtt zajlott. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal – Pintér Márton és Papp Levente – a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat, melyet ezúttal a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban rendeznek.

A Jövő otthona – már ma

A régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállításává nőtt esemény középpontjában idén az új technológiák és megoldások, a megújuló energia, az automatizálás, az úgynevezett „okos otthonok”, valamint a mindennapok dizájnja álltak. Az építkezéshez szükséges alapanyagok, a lakásbelső kialakításához felvonultatott magas színvonalú termékek mellett a megújuló energia hasznosításának megoldásai, a kerttervezés, kertépítés eszközei is jelen voltak a kiállításon.

Rengetegen keresték fel idén is a 150 négyzetméteres Jövő Otthonát. A Lakberendezők Országos Szövetsége és a HUNGEXPO közös projektjének célja az volt, hogy a látogatók lássák: az okos megoldások egy lakásban mára már nem feltétlenül csak a luxuskategóriájú házakban elérhetők. Ezzel együtt a szakembereknek is kiváló alkalmat teremtettek, hogy áttekintést kapjanak e legújabb trendekről.

A CONSTRUMA immár hagyományos társkiállításán, a RENEO-n a megújuló energia újdonságai mellett nagy teret kaptak a költségoptimalizálást segítő, legmodernebb épületautomatizálási rendszerek.

A design nem luxus

A nagyközönség napok egyik legnagyobb sikerét a design kiállítók könyvelhették el. A CONSTRUMA rendezői és partnerei számára a design nem elsősorban futurisztikus látványvilágot, hanem az élhető terek és felhasználóbarát tárgyak, bútorok kialakítását jelenti. A legújabb trendeket bemutató OTTHONDesign-on a magas színvonalú termékek mellett olyan programok is várták a látogatókat, melyek máshol nem elérhetőek. A Magyar Design standján fiatal hazai tervezők legújabb munkáin

keresztül tekinthettek bele a bútortervezés trendjeibe. A Download Design-on pedig az elmúlt évek során kiállított, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett egyedi gyermekbútorokat lehetett megtekinteni. Nagy forgalmat bonyolított az úgynevezett pop up store, amelyben a kiválasztott bútorokat a látogatók meg is vásárolhatták.

Sikerrel debütált a PUREDesign elnevezésű kezdeményezés, amely olyan fiatal, tehetséges formatervezőknek adott megjelenési lehetőséget, akik termékeikkel már piacra léptek. A PUREDesign, amely a kiállítás saját fejlesztésű tartalma, fontos eleme lesz majd Az OTTHONDesign Ősz kiállításnak, amelyet október 12–14. között rendez a Hungexpo. A három naposra tervezett esemény hiánypótló lesz az őszi szezonban a nagyközönség számára, a design szakma pedig egy újabb találkozópontként tekinthet a rendezvényre, melynek Stratégia partnere a DESIGN HÉT Budapest fesztivál. A most zárult kiállításon nagy érdeklődés kísérte az OTTHONDesign Ősszel kapcsolatos kerekasztal beszélgetést, amelyet a HUNGEXPO a kiállítás együttműködő partnereivel közösen rendezett. (A OTTHONDesign Ősz egyébként egyike a HUNGEXPO három új őszi kiállításának. A másik kettő a HUNGAROMEDICA és a Beauty&Style lesz.)

Bővebb információk a sajto1@hungexpo.hu mail címen kérhetők.

 
 

Kapcsolódó híreink

Véget ért a 41. Utazás kiállítás

Véget ért a 41. Utazás kiállítás

Optimizmus és folyamatos növekedés. Ez jellemzi a nemzetközi és a hazai turizmust, és ez a két tényező határozta meg a most véget ért 41... tovább olvasom »

Élvonalban az ipar

Élvonalban az ipar

A legutóbbinál több kiállító és látogató vett részt az idei IPAR NAPJAI kiállításon, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, május... tovább olvasom »

AUTOMOTIVE HUNGARY - AUTÓTECHNIKA 2017

AUTOMOTIVE HUNGARY - AUTÓTECHNIKA 2017

Idén is sikerrel zárt az AUTOMOTIVE HUNGARY és AUTÓTECHNIKA, a régió egyedülálló nemzetközi járműipari beszállítói és... tovább olvasom »